Společnost Telefónica Czech Republic ve spolupráci s partnery připravuje pilotní projekt mobilních POS terminálů pod názvem mPO2S. Tyto přenosné platební terminály jsou určeny pro všechny zájemce z řad drobných firem a živnostníků, kteří doposud neměli možnost akceptovat platební karty.

" Na českém trhu je přibližně 320 000 firem, pro které je tento typ terminálu vhodný. Většina těchto firem využívá nějakou službu od O2, naši obchodníci mají tedy přímý kontakt s potencionálními zájemci o tento produkt," uvedl Josef Puczok, Businness Development Manager NFC & Financial Services, který je ve společnosti Telefónica zodpovědný za vývoj produktu mPO2S, a dodal: "Jednou z velkých výhod mobilních terminálů je, že jsou kompaktní, lehce přenosné a dají se používat i mimo provozovnu podnikatele. Navíc umí přijímat všechny typy karet. Masové rozšíření produktu mobilních terminálů mPO2S očekáváme do 3 let." Na základě zkušeností z pilotního projektu zváží Telefónica jeho rozšíření i na Slovensko.

Jaké výhody přináší mPO2S malým firmám a živnostníkům:

• nové a dodatečné tržby díky akceptaci platebních karet, spontánní nákupy
  • rozšíření klientské báze o klienty s vyššími příjmy, kteří jsou zvyklí platit kartou
  • nové prodeje díky možnosti okamžitého uzavření a zaplacení (např. pojistné smlouvy, servisní zásahy apod.)
  • zvýšení pohodlí pro zákazníky a konkurenční výhoda

"Je prokázáno, že když nakupující není omezen jen hotovostí, kterou má zrovna u sebe a může zaplatit i kartou, zvyšuje se průměrná částka nákupu. Díky mobilním terminálům může akceptovat platební karty každá malá firma či živnostník. Platby kartou se tak dostávají například k řemeslníkům, malým poskytovatelům služeb nebo ke stánkařům. Ze zpětné vazby od našich zákazníků víme, že je o tento druh produktu zájem," doplnila Veronika Brázdilová, ředitelka segmentu Small business v divizi firemních zákazníků společnosti Telefónica.

Na mPO2S terminálech bude možné platit nejen bezkontaktními platebními kartami, ale i NFC telefony s platebními kartami uloženými na NFC SIM, které O2 nabízí jako první mobilní operátor v České republice už od loňského roku. Terminál je také vybaven kontaktním rozhraním pro platby kartou s chipem nebo magnetickým proužkem. Zúčtování karetních transakcí bude probíhat prostřednictvím Československé obchodní banky, která zajistí, aby byly platby kartami provedené na mPO2S připsány na účet obchodníka u jeho stávající banky. Do pilotního provozu dodá mPO2S terminály s označením iSMP společnost Ingenico CZ s.r.o. Jedná se o první certifikované mobilní terminály na světě, které akceptují bezkontaktní platby kartami MasterCard Paypass a Visa payWave. Společnosti MasterCard a Visa jako partneři podpořili pilotní projekt Telefónica z inovačních fondů.

Díky NFC se jedná o první produkt svého druhu na světě. Pro Telefónicu se však nejedná o první projekt, ve kterém poskytuje nebo spravuje platební terminály. Má již bohaté zkušenosti z Latinské Ameriky, Španělska a dalších zemí, kde spravuje přibližně 300 000 POS terminálů, na kterých je uskutečněno přes 600 milionů transakcí platebními kartami ročně.

" Informační linka 1188 se svou nonstop havarijní službou pro domácnosti i firmy - Řemeslníci 1188 - velmi oceňuje nový způsob úhrady služeb platební kartou přímo z domova zákazníka. Našim výjezdovým skupinám, řemeslníkům, opravářům, instalatérům, zámečníkům, topenářům, sklenářům se velmi často stává, že zákazník nemá v danou chvíli potřebnou hotovost na úhradu provedené opravy. Celá řada zásahů navíc probíhá v nočních hodinách. Jednoduchá možnost úhrady platební kartou je pak velmi vítaným pomocníkem a zvyšuje komfort služby Řemeslníci 1188. Jistě to ocení řemeslníci, ale zejména pak naši zákazníci, kteří nemusí shánět peníze po sousedech, nebo chodit do bankomatu, který je často daleko," říká David Potužník, produkční manažer Informační linky 1188.

mPOS