Statistiky O2 Security: Téměř desetina všech počítačů byla ohrožena útokem

16. 4. 2021

Služba O2 Security, která chrání telefony, počítače i ostatní chytrá zařízení, zastavila v roce 2020 přes 16 milionů hrozeb. Z toho 13 milionů mířilo na počítače a 3 miliony na chytrá mobilní zařízení. Ze všech chráněných zařízení se 8,5 % počítačů setkalo na internetu s vážnou bezpečnostní hrozbou. U mobilních zařízení to byla 3 % z nich.

" Největší nárůst útoků na chráněné počítače a mobily jsme zaznamenali v měsících březen, říjen a listopad, kdy se s bezpečnostní hrozbou potýkalo o 30 % více zařízení. Je to proto, že kvůli vládním nařízením se mnoho aktivit přesunulo výhradně na internet a kyberzločincům se tak otevřelo daleko větší pole působnosti," říká Peter Novák, marketingový manažer fixních produktů v O2. " Velmi významně také vzrostl počet malware útoků, jen během posledních šesti měsíců se téměř ztrojnásobil," dodává Novák.

Ze statistik dále vyplývá, že výrazně roste počet jednotlivých zařízení, jež byla vystavena hrozbě. Meziročně se jedná o nárůst téměř 400 %. Oproti třem tisícům zařízení v lednu to ke konci roku bylo už více než 11 000. Každý den je do databáze přidáno více než 120 000 škodlivých domén, které mohou mít potenciálně likvidační dopady. Aktuálně má operátor v databázi 4 500 000 aktivních škodlivých domén.

Příklad podvodné kampaně

V únoru letošního roku se na internetu objevila podvodná kampaň s odkazem na výročí firmy. Útočníci tvrdili, že světoznámý prodejce sportovních potřeb rozdává zdarma boty, trička a roušky. Jak už to u podobných útoků bývá, k získání " dárku" je třeba vyplnit své osobní údaje, často i zaplatit menší obnos peněz například za poštovné. Tím útočníci vylákají údaje například ke kreditní kartě. Tyto údaje mohou poté sami zneužít nebo prodat na darknetu. O2 Security zastavila samotné přesměrování na tyto stránky a ochránila tak své uživatele nejen před zmiňovanými hrozbami, ale před mnoha dalšími.

.

Nejvýraznější online hrozby roku 2020 na zařízeních chráněných O2 Security:
1. Škodlivým program Ramnit

Stále se vyvíjející malware. Každá jeho nová verze je sofistikovanější než ta předchozí. Cílí jak na byznys, tak i na jednotlivce. Útočník rozesílá e-maily, které obsahují infikovanou přílohu nebo odkaz na infikované stránky. Program umožňuje převzít kontrolu nad infikovaným zařízením a může spustit další škodlivý program, např. vyděračský program ransomware. Zároveň může být program využíván například pro sběr přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví.

2. Škodlivé programy pro těžbu kryptoměn

Využívají zranitelná místa v zařízeních, nejčastěji neaktualizovaný operační systém nebo aplikace. Po instalaci výrazně vytěžují výkon zařízení a zpomalují internetové připojení. Autor takové aplikace skrytě využívá výpočetní výkon vašeho zařízení k těžbě kryptoměn.

3. Software zobrazující škodlivou reklamu v prohlížečích počítačů a na mobilních zařízeních

Program je obvykle stažen a nainstalován spolu s bezplatným softwarem z internetu. Mění nastavení v prohlížečích a umožňuje neustálé zobrazování reklamy na všech stránkách v prohlížeči nebo při používání mobilních aplikací.

Jak chrání O2 Security

Služba O2 Security blokuje komunikaci mezi infikovaným zařízením a kyberzločincem, tím znemožní vzdálené ovládání zařízení.

Služba včas odhalí nebezpečí. Pozná podvodný e-shop i falešné internetové bankovnictví. Databáze problémových stránek je aktualizována každou minutu. Zatímco na mobilu, počítači nebo tabletu uživatel surfuje, O2 Security hlídá nebezpečné webové stránky, adresy nebo url odkazy. Když se dostane uživatel na škodlivou adresu, služba jej varuje a přístup zablokuje.

O2 Security pro mobil chrání před útokem mobilní telefon. O2 Security k Internetu HD ochrání před útokem všechna zařízení připojená k modemu - počítače, telefony, smart TV i zařízení chytré domácnosti. Na rozdíl od antivirových programů, nezpomaluje služba O2 Security výkon zařízení. Funguje totiž přímo v síti.

Více o O2 Security zde.

O2 Guru video K čem je O2 Security zde.

Data a podklady

Název Velikost
O2_infografika_security_final_FIN.jpg

Kontakty
Blanka Vokounová


blanka.vokounova@o2.cz
tel: 800 163 342 (800 1 media)

O společnosti O2 Czech Republic

O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti poskytuje služby prostřednictvím téměř osmi milionů mobilních a pevných linek, což z něj činí jednoho z vedoucích poskytovatelů plně konvergentních služeb v Evropě. Zákazníkům mobilních služeb nabízí O2 nejmodernější technologii LTE, jako první v Česku společnost spustila také plnohodnotné 5G. Značka O2 pro zákazníky neznamená jen telekomunikace. O2 je schopna vyhovět i těm nejnáročnějším požadavkům zákazníků též v oblasti ICT a nabídnout jim služby housingu, hostingu i cloudových služeb v datových centrech o celkové rozloze 7 300 metrů čtverečních. Tato datová centra jako první v ČR a střední Evropě získala certifikaci úrovně TIER III. Se svou službou O2 TV je O2 zároveň největším provozovatelem digitálního televizního vysílání v Česku.