Obuškem po zádech? Zažij sametovou revoluci na vlastní kůži díky virtuálnímu průvodu a pošli Zprávu pro budoucnost

16. 11. 2021

Zítra je 17. listopadu a na Albertově bude probíhat vzpomínková akce k 50. výročí uzavření českých vysokých škol nacisty. Mají se tu sejít také lidé k uctění památky Jana Opletala. Ve vzduchu však visí ještě jiný záměr shromáždění. Proslýchá se, že se akce využije k hlasitému vyjádření nespokojenosti se současnou společenskou situací a k volání po změně. Pojď s námi na Albertov.

Přesně těmito větami začíná virtuální průvod nazvaný Kroky ke svobodě, který provází cestou, kterou šli 17. listopadu 1989 studenti. Díky symbolickým sedmnácti zastavením může každý zažít reálnou atmosféru předcházející sametové revoluci, a ještě se dozvědět, jak to celé začalo, nebo například to, jakou roli hrál na demonstraci herec Josef Kemr a proč se zpívala píseň Ach synku, synku. Stačí mít mobilní telefon nebo počítač a jít na web www.krokykesvobode.cz.

pruvod

Mladým lidem podle každoročních průzkumů chybí základní znalosti a představa o tom, jak to doopravdy v předrevoluční době vypadalo a ani ve školách často na výuku moderních dějin nezbývá čas.

Právě kvůli chybějícím znalostem mladé generace rozjel před lety mobilní operátor O2 dlouhodobý edukativní projekt Svoboda není samozřejmost, který zapojuje technologie do výuky moderních dějin a zábavnou formou seznamuje s totalitními milníky. Takto připomněl řadu událostí i významných českých osobností, jako například Věru Čáslavskou, Miladu Horákovou či Emila Zátopka.

Letos na podzim projekt Svoboda není samozřejmost připomíná osobnost Václava Havla, dramatika, disidenta a prvního českého prezidenta, který by v říjnu oslavil 85. narozeniny a od jehož úmrtí v prosinci uplyne deset let. " Již 20. září jsme spustili jednu z interaktivních aktivit mapující život a především místa spjatá s Václavem Havlem. Díky spolupráci s geolokační aplikací Skryté příběhy vzniklo šest nových tras, v Praze, Plzni, Brně, Liberci a v Trutnově, které poukazují na životní milníky Havla v těchto městech," popisuje aktivitu David Daneš, ředitel marketingové komunikace a brandu v O2, a dodává: " V současné chvíli si jednu z těchto šesti tras prošlo již více než tisíc týmů či rodin."

pruvod2

Přímo k 17. listopadu si projekt Svoboda není samozřejmost připravil další aktivitu, jejíž součástí je Václav Havel, a to výše zmíněný virtuální průvod, který si může každý projít v bezpečí svého doma. Jen během prvních několika dnů si jej virtuálně prošlo již 17 tisíc lidí.

Napiš zprávu svému o rok staršímu já

Pro ty, kteří by chtěli ale na den státního svátku vyrazit přece jen ven, připomene události listopadu 1989 Festival svobody. Letošní ročník bude také vzpomínat na osobnost Václava Havla a hlavní motto zní Budoucnost jsme my, které má podle organizátorů vyjádřit myšlenku, že záleží na každém z nás, jaký naši demokracii čeká osud.

Letošní novinkou festivalu je Zpráva pro budoucnost, předsevzetí, které mohou lidé poslat sami sobě ve formě sms zprávy a doručí se jim 17. listopadu příštího roku. " Na minutu se zastavit a představit si, kým chceme za 365 dnů být nebo co bychom jako jednotlivci a občané České republiky mohli udělat pro to, aby byla naše společnost lepší. Právě to je poselství naší výzvy Zpráva pro budoucnost. Pošlete SMS s vlastním vzkazem na symbolické telefonní číslo a my vám ji za rok pošleme zpět," vysvětluje David Daneš z O2 a dodává: " SMS zprávu si mohou poslat zákaznici všech operátorů, účtována je podle jejich tarifu."

SMS brána se otevře o půlnoci 17. listopadu a vzkazy mohou lidé zasílat na telefonní číslo 720 011 017.

pruvod

Start samotného Koncertu pro budoucnost je pak plánován na 16.30 a na pódiu se až do 22.00 budou střídat desítky umělců a řečníků. Na Václavském náměstí vystoupí irský hudebník Glen Hansard, zpěvačky Aneta Langerová, Iva Bittová či Jana Kirschner.

Pořadatelem SMS brány a hlavním technologickým partnerem Festivalu svobody je operátor O2. Pravidla a informace jsou k dispozici na stránce www.zpravaprobudoucnost.cz.

Veškeré projekty připomínající Václava Havla vznikají pod záštitou Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a informace k jednotlivým aktivitám jsou k dispozici na webu projektu Svoboda není samozřejmost. Ten se navíc propojil se vzdělávacím portálem O2 Chytrá škola, a vznikl tak nový zajímavý obsah k výuce moderních dějin.

O projektu Svoboda není samozřejmost

Svoboda není samozřejmost je dlouhodobým projektem O2, v rámci kterého operátor pravidelně připomíná důležitost boje za svobodu a demokracii. Takto O2 připomnělo 17. listopad symbolickým "posledním zvoněním" telefonních budek po celé ČR, upozornilo na za totality zakázané autory a dalo možnost stáhnout si jejich díla zdarma z O2 Knihovny. O2 Pražská štafeta se nesla ve znamení hrdinského činu Emila Zátopka, který v roce 1952 umožnil odjet kolegovi Jungwirthovi na sportovní hry v Helsinkách, a během hokejového mistrovství operátor připomněl pohnutý osud československé hokejové reprezentace v roce 1950. Za posledních pět let O2 realizovalo mnoho dalších podobných aktivit, více o nich se dozvíte na www.svobodanenisamozrejmost.cz.

Kontakty
Michaela Zahrádková
Tiskové oddělení O2
michaela.zahradkova@o2.cz
tel: 800 163 342 (800 1 media)

O společnosti O2 Czech Republic
O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti poskytuje služby prostřednictvím téměř osmi milionů mobilních a pevných linek, což z něj činí jednoho z vedoucích poskytovatelů plně konvergentních služeb v Evropě. Zákazníkům mobilních služeb nabízí O2 nejmodernější technologie HSPA+ a LTE. Značka O2 pro zákazníky neznamená jen telekomunikace. O2 je schopna vyhovět i těm nejnáročnějším požadavkům zákazníků též v oblasti ICT a nabídnout jim služby housingu, hostingu i cloudových služeb v datových centrech o celkové rozloze 7 300 metrů čtverečních. Tato datová centra jako první v ČR a střední Evropě získala certifikaci úrovně TIER III. Se svou službou O2 TV je O2 zároveň největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku.