Hokejový šampionát ve znamení rekordního provozu v síti O2. Datový přenos vystoupal těsně pod 1,5 Tb/s.

2. 6. 2022

Letošní Mistrovství světa v ledním hokeji se zapisuje do dějin nejen ziskem medaile pro český národní tým po dlouhých 10 letech, ale především i rekordním datovým provozem. Operátor O2 zaznamenal ve své síti během utkání o bronz špičku datového přenosu - ten se zastavil těsně pod magickou hranicí 1,5 Tbit/s.

.

Graf A - provoz 29. května, zápas ČR-USA, následně Finsko-Kanada

.

Graf B - detail provozu Česko-USA

Špičky dosáhl datový přenos O2 ve třetí třetině sobotního zápasu českého národního týmu o bronzovou medaili, kdy diváci sledovali zápas jak v rámci internetového vysílání České televize, které O2 již tradičně zajišťovalo, tak i prostřednictvím samotné O2 TV. "Nárůst je dán zejména vysíláním O2 TV v HD kvalitě. Diváci si mohli hokej v nejvyšší kvalitě vychutnat na všech typech zařízeních - jak mobilních telefonech, tak i v rámci pevné sítě. Už při loňském hokejovém šampionátu prolomilo O2 hranici 1 Tbit/s maximálním přenosem 1,2 Tbit/s během čtvrtfinále. Letos došlo k dalšímu, více než 20% nárustu. Provoz dosáhl těsně k 1,5 Tbit/s," vysvětluje Tomáš Křešťák, ředitel pro fixní produkty a inovace v O2 a doplňuje, že provoz přes 1 Tbit/s je dnes již běžný u řady sportovních událostí.

Sledovanost a datový provoz odrážel i to, jak se hokejistům dařilo. "Pravidelně sledujeme změny v chování uživatelů, na grafech jsou dobře vidět jednotlivé třetiny i reklamní přestávky. Ukázkou věrnosti diváku byl například prohraný zápas s Rakouskem. Zde byl jasně vidět odliv diváků během 3. třetiny, kdy provoz najednou klesnul o 200 Gbit/s, ale jejich následný návrat a špičku na konci při samostatných nájezdech," říká Tomáš Křešťák.

Z provozu se dá také vyčíst, že diváci velmi často využívali i další oblíbené funkce, např. se opakovaně vraceli k zajímavým momentům - některé góly sledovali i několikrát po sobě.

.

Graf C - provoz v síti 25. - 29. května

.

Graf D - zápas Česko-Rakousko - pokles provozu ve 3. třetině a špička při závěrečných nájezdech

Posílení provozu zajistil generační update páteřní sítě

O2 před letošním Mistrovstvím světa v hokeji dokončilo generační update páteřní sítě. Všechny linky jsou aktuálně napojeny minimálně 100 Gbit/s porty. O2 jako první v Česku používá také IP porty o kapacitě 400 Gbit/s a např. do NIXu je spojuje do 800 Gbit/s linek. To umožňuje pokrýt dostatečnou kapacitou všechny špičky provozu a dává to i prostor pro další nárůst.

Po útocích v minulých letech byla výrazně posílena i bezpečnostní ochrana. Výsledkem byl během celého šampionátu bezvýpadkový provoz. "V dnešní době je bezpečnost sítí na prvním místě a podcenit investice do nástrojů, ale i znalosti specialistů se nevyplácí. Také proto je zabezpečení součástí téměř všech služeb O2," dodává Tomáš Křešťák.

Kontakty
Veronika Zachariášová
Tiskové oddělení O2
veronika.zachariasova@o2.cz
tel: 800 163 342 (800 1 media)

O společnosti O2 Czech Republic
O2 je největším operátorem na českém trhu. Hlasové, internetové a datové služby poskytuje zákazníkům od domácností přes malé a střední firmy až po velké korporace. O2 vždy nabízí ty nejmodernější technologie. V současnosti buduje síť páté generace (5G), kterou jako první spustilo v reálním prostředí. O2 je zároveň největším poskytovatelem internetu pro domácnosti a firmy, který nabízí na 99 % adres. Fixní připojení nejlépe funguje v kombinaci s modemem O2 Smart Box, který O2 vyvinulo ve vlastní režii. Se svou službou O2 TV je největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku. Pro své zákazníky O2 nakoupilo řadu exkluzivních sportovních práv a díky tomu nabízí nejatraktivnější sportovní obsah na českém trhu. Společnost patří k největším hráčům v oblasti hostingových a cloudových služeb, stejně jako v oblasti managed services a ICT. Vzhledem k tomu, že se trendy v telekomunikačním odvětví významně mění, zaměřuje se O2 rovněž na vývoj a nabídku jiných než tradičních telekomunikačních služeb. K nim patří zejména finanční služby jako pojištění zařízení či cestovní pojištění v mobilu.