• Domů
  • Společnost O2
  • Tiskové centrum
  • ČVUT: O2 opakovaně vítězí v testech rychlosti. Cesta kompletní výměny technologií přináší bezkonkurenčně nejrychlejší 5G síť.

ČVUT: O2 opakovaně vítězí v testech rychlosti. Cesta kompletní výměny technologií přináší bezkonkurenčně nejrychlejší 5G síť.

3. 8. 2022

Operátor O2 přináší zákazníkům nejrychlejší 5G internet. Oproti konkurenci dosahuje rychlost stahování až dvojnásobku. To je závěr měření, které přineslo České vysoké učení technické (ČVUT) a potvrzují ho i výsledky serveru NetMetr. Ukazuje se tak, že finančně i logisticky náročnější cesta úplné výměny technologií základových stanic přináší zákazníkům nejen rychlejší, ale také nejspolehlivější síť, která v Česku aktuálně nemá obdoby.

.

České vysoké učení technické provádělo měření pokrytí signálem 5G u všech operátorů opakovaně na jaře letošního roku. "Nejvyšší rychlost stahování byla naměřena pomocí aplikace nPerf, kde O2 dosáhlo 704 Mbit/s, velmi podobně pak dopadlo měření pomocí Speedtest, kde O2 dosáhlo 636 Mbit/s. Maximální naměřené rychlosti v síti O2 jsou tak zhruba dvojnásobné oproti ostatním operátorům. Je zřejmé, že vysoké rychlosti O2 dosahuje především díky využití frekvence 3,7 GHz a tím pádem dostatečné šíři kanálu 40 MHz," říká Vladimír Dáňa z Centra kybernetické odolnosti ČVUT s tím, že podobný výsledek je zřejmý i z průměru provedených měření, kde O2 dosahuje střední rychlosti pro stahování dat (download) 217 Mbit/s, konkurence pak 117 Mbit/s a 87 Mbit/s.

.

Rychlost a technologický náskok 5G sítě od O2 potvrzuje i měření na serveru NetMetr. I zde je uveden operátor O2 jako vítěz posledních 6 měsíců (k 15. 7. 2022). Medián naměřených hodnot je násobně lepší než konkurence. Například medián downloadu v síti O2 dosahuje 185 Mbit/s, u konkurence sotva 75 Mbit/s. "Stejně výrazný náskok má O2 u rychlosti odezvy. Ta je zásadní třeba pro ty, kdo hrají on-line hry nebo komunikují on-line pomocí videohovorů, například při práci z domova. Operátor O2 má dle měření NetMetr odezvu jen 14,5 ms, zatímco konkurence okolo 24 ms," popisuje technický ředitel O2 Jan Hruška.

.

"Obě měření jasně ukazují, že naše cesta kompletní obměny radiových technologií, kterou pro nás od loňského jara realizuje společnost CETIN, přináší zákazníkům skutečně nejrychlejší 5G. Je to sice logisticky náročnější a také nákladnější cesta, ale O2 díky tomu dokáže nabídnout svým zákazníkům nejen rychlejší a spolehlivější internet, ale především také větší kapacitu na jednotlivých vysílačích a lepší pokrytí v dané oblasti," vysvětluje Jan Hruška, technický ředitel O2 a dodává, že právě řešení kapacity v celé síti je zásadním úkolem, protože objem provozu se v sítí přibližně každých 18 měsíců zdvojnásobuje.

Investice skupiny PPF do síťové infrastruktury od evropského výrobce Ericsson se vyplácejí. O2 díky nim buduje 5G síť s obrovskou kapacitou připravenou na vše, co digitální budoucnost přinese. To dokazuje také výzkum společnosti Ipsos. Na otázku, který operátor má podle nich "nejrychlejší 5G síť", odpovědělo více než 45 % dotázaných jednoznačně O2.

.

O2 aktuálně pokrývá 5G sítí více než 2,6 milionu obyvatel České republiky. Od loňského května se podařilo modernizovat již téměř 1700 vysílačů. Na každém z nich přitom stráví 4-5 techniků nejméně 4 pracovní dny. Týdně pak přibývá cca 40 nových stanic. Dokončení, a tedy i zkvalitnění pokrytí většiny území plánuje operátor ve spolupráci se společností CETIN na konec roku 2024.

Vítězství testu ČVUT v nové kampani

Společnost O2 bude toto sdělení využívat také v lokální kampani, která se bude postupně objevovat v outdooru, printu i on-line . "Od srpna do konce října se bude objevovat především tam, kde již proběhla modernizace sítě a kde naši zákazníci mohou opravdové 5G připojení využívat. Kampaň bude názorně odkazovat nejen na to, že O2 dosahuje nejvyšších rychlostí, ale bude také ilustrovat důležitost investic PPF pro digitální budoucnost Česka," vysvětluje marketingový ředitel O2 David Daneš. Tato marketingová komunikace tak naváže na dřívější značkové kampaně spojující PPF Group a další společnosti ze Skupiny. V nedávné době šlo například o kampaně se společnostmi CETIN nebo Škoda Transportation.

.

Kontakty
Veronika Zachariášová
Tisková mluvčí
Za Brumlovkou 266/2
140 22 Praha 4-Michle
T +420 800 163 342 (800 1 media) | veronika.zachariasova@o2.cz

O společnosti O2 Czech Republic
O2 je největším operátorem na českém trhu. Hlasové, internetové a datové služby poskytuje zákazníkům od domácností přes malé a střední firmy až po velké korporace. O2 vždy nabízí ty nejmodernější technologie. V současnosti buduje síť páté generace (5G), kterou jako první spustilo v reálním prostředí. O2 je zároveň největším poskytovatelem internetu pro domácnosti a firmy, který nabízí na 99 % adres. Fixní připojení nejlépe funguje v kombinaci s modemem O2 Smart Box, který O2 vyvinulo ve vlastní režii. Se svou službou O2 TV je největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku. Pro své zákazníky O2 nakoupilo řadu exkluzivních sportovních práv a díky tomu nabízí nejatraktivnější sportovní obsah na českém trhu. Společnost patří k největším hráčům v oblasti hostingových a cloudových služeb, stejně jako v oblasti managed services a ICT. Vzhledem k tomu, že se trendy v telekomunikačním odvětví významně mění, zaměřuje se O2 rovněž na vývoj a nabídku jiných než tradičních telekomunikačních služeb. K nim patří zejména finanční služby jako pojištění zařízení či cestovní pojištění v mobilu.