Útočníci na Česko poslali rekordní DDoS útok. Společnost O2 své zákazníky ochránila.

3. 11. 2022
Všechny hlavní služby operátora i jeho zákazníků zůstaly po celou dobu plně funkční.

Již od letošního jara monitoruje O2 Security Expert Centrum (O2 SEC) zvýšenou aktivitu v kyberprostoru. Od pondělí 24. října začaly O2 sítě evidovat nezvykle silné DDoS útoky. Směřovaly zejména na vybrané zákazníky v síti O2. Útoky byly vedené ve velkém objemu a pocházely ze zahraničí (IP tranzitní linky). Hodnoty útoků dosáhly ve špičce více než 200 Gigabitů za sekundu (Gbps). To je dvojnásobek celkového běžného provozu. Bezpečnostní specialisté operátora přešli ihned z běžného režimu do plně krizového módu a aplikovali celou řadu bezpečnostních opatření. Dokázali tak díky robustní bezpečnostní ochraně tyto cílené útoky včas odrazit.

Situaci bych přirovnal k šachové partii, kdy jsme na každý jednotlivý útok dokázali odpovědět adekvátním tahem. Používali jsme specifické nástroje, konfigurovali sítě a spolupracovali i s dalšími partnery, říká Tomáš Křešťák, ředitel fixních produktů. „Klíčem ke zvládnutí takto masivního útoku jsou kromě uvedených nástrojů hlavně špičkové znalosti našich bezpečnostních expertů a schopnost rychle je využít,“ dodává Křešťák. 

Útoky probíhaly nepřetržitě několik dní a po celou dobu byly všechny hlavní klíčové služby O2 i jejích zákazníků nedotčeny. Několikrát došlo pouze ke zpomalení vybraných služeb (zejména přes zahraniční weby). O2 se svými partnery a bezpečnostními úřady řešilo dílčí problémy zejména u externích DNS serverů některých smluvních zákazníků. „Věřím, že se situace v nejbližších dnech zklidní. Do té doby zůstávají veškeré O2 systémy a procesy ve zvýšeném pohotovostním režimu,“ uzavírá Tomáš Křešťák.

Více informací o tom, jak chránit svou firmu před kybernetickými útoky, najdou společnosti na těchto stránkách.

Kontakty
Blanka Vokounová
tiskové oddělení
blanka.vokounova@o2.cz
tel: 800 163 342

O společnosti O2 Czech Republic
O2 je největším operátorem na českém trhu. Hlasové, internetové a datové služby poskytuje zákazníkům od domácností přes malé a střední firmy až po velké korporace. O2 vždy nabízí ty nejmodernější technologie. V současnosti buduje síť páté generace (5G), kterou jako první spustilo v reálním prostředí. O2 je zároveň největším poskytovatelem internetu pro domácnosti a firmy, který nabízí na 99 % adres. Fixní připojení nejlépe funguje v kombinaci s modemem O2 Smart Box, který O2 vyvinulo ve vlastní režii. Se svou službou O2 TV je největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku. Pro své zákazníky O2 nakoupilo řadu exkluzivních sportovních práv a díky tomu nabízí nejatraktivnější sportovní obsah na českém trhu. Společnost patří k největším hráčům v oblasti hostingových a cloudových služeb, stejně jako v oblasti managed services a ICT. Vzhledem k tomu, že se trendy v telekomunikačním odvětví významně mění, zaměřuje se O2 rovněž na vývoj a nabídku jiných než tradičních telekomunikačních služeb. K nim patří zejména finanční služby jako pojištění zařízení či cestovní pojištění v mobilu.