Oslavte 17. listopad připomínkou významu svobody a doby, kterou ukončil

16. 11. 2022

Letos oslavíme již 33. výročí tzv. sametové revoluce. Po celé zemi se zítra budou konat připomínkové akce k událostem 17. listopadu roku 1989, které předznamenaly pád totality. Stovkám lidí v 17:00 hodin dorazí SMS vzkazy, které si pro své budoucí já odeslali před rokem. Václavské náměstí opět ožije v rámci Festivalu svobody a Retro muzeum nabídne nejnovější expozici. Edukativní projekt Svoboda není samozřejmost pod záštitou společnosti O2 se do oslav znovu aktivně zapojí.

Neseďte doma, přijďte na koncert

Chystá se hned několik akcí, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Vyrazte ven a zapojte se do oslav i vy. Podobně jako vloni se výraznou součástí připomínkových akcí 17. listopadu stane Festival svobody na Václavském náměstí v Praze. Jako technologický partner ho znovu podpoří společnost O2. Vedle zajištění konektivity umožní také zasílání charitativních DMS. Festival kromě zajímavých interpretů přinese na podium na Václavském náměstí i diskusi na téma významu svobody a míru.

pozvanka

Co pro vás znamená svoboda?

Je důležité mluvit o svobodě především se současnou mladou generací. Mladí pod třicet let vyrostli v demokracii a svobodu berou jako přirozenou součást světa a svého života. Jsou to právě dnešní mladí, kterým je třeba neustále připomínat, jak křehká svoboda, ale i mír mohou být. Je vůbec možné určit, jakou cenu má mír? Svůj názor na to, co je svoboda, proč ji chránit, a jakou cenu pro ně má mír, budou moci vyjádřit všichni návštěvníci festivalu. Za podpory O2 projektu Svoboda není samozřejmost bude možné pomocí telefonu a po naskenování QR kódu a zaslat svůj názor na význam svobody. Ten se pak objeví na LED obrazovkách a spolu s dalšími doručenými vzkazy se stane součástí společného vizuálního díla.

Co jste si přáli před rokem a co dnes?

Úderem 17. hodiny odpoledne začnou přicházet stovky SMS všem, kteří se zapojili do loňské iniciativy Zpráva pro budoucnost, kterou přinesl Festival Svobody spolu s projektem Svoboda není samozřejmost. Přijdou jim vzkazy o tom, kým chtěli letos být nebo co by jako jednotlivci a občané České republiky mohli udělat pro to, aby byla naše společnost lepší. Nabízí se zamyšlení pro všechny, nejen pro ty, kteří si tuto zprávu pro své budoucí já poslali. Podařilo se vám vyplnit svá předsevzetí a plány? Změnil se pohled na význam svobody a demokracie během posledních 365 dnů? Zkuste se na chvíli zastavit a popřemýšlet, zda by SMS pro vaše budoucí já byla letos jiná než minulý rok.

Minulost obrazem i zvukem

Mladým lidem podle průzkumů chybí i přesnější představa o tom, jak to doopravdy vypadalo před rokem 1989. Bohužel ani ve školách často na výuku moderních dějin nezbývá dostatek času. Proto vznikl projekt Svoboda není samozřejmost společnosti O2, který propojuje technologie a edukativní prvky s cílem zábavnou formou v této oblasti vzdělávat. Letošní ročník oslav pádu totality není výjimkou. Proto se společnost O2 se svým projektem Svoboda není samozřejmost staly nově partnery Retro muzea.

"Máme radost, že jsme součástí smysluplných projektů a aktivit, které pomáhají mladé generaci pochopit naši nedávnou historii. Retro muzeum umožní dětem i jejich rodičům nahlédnout zpět do minulosti a dozvědět se více o době plné nesvobody," říká ředitel marketingové komunikace a brandu David Daneš, který přibližuje novinku - speciální telefonní linku. S tou se mohou návštěvníci setkat právě v Retro muzeu . "Připravili jsme telefonní linku, která posluchače přenese do doby před rokem 1989. Na vlastní uši si tak návštěvníci můžou vyslechnout, jak to tenkrát v Československu bylo třeba se sportem, svobodou vyznání nebo poslechem hudby. Je to další možná cesta, jak mladé generaci zajímavým způsobem představit téma svobody," dodává David Daneš.

sluchatko

Expozice muzea je na 2 500 metrech čtverečních rozdělena do 15 tematických okruhů, mapujících netradičním způsobem běžný život, design, trendy, ale i atmosféru a charakteristiku doby v tehdejším Československu. Pro mladé to bude jistě vtipné retro, pro starší vzpomínka na mládí. V každém případě pro všechny jde o důležitou připomínkou doby, kterou ukončil 17. listopad roku 1989 a která by neměla být zapomenuta.

O projektu Svoboda není samozřejmost

Svoboda není samozřejmost je dlouhodobý projekt O2, který připomíná důležitost boje za svobodu a demokracii. Jeho cílem je mluvit o důležitých společenských tématech a připomínat všem generacím klíčové historické okamžiky. V rámci projektu společnost O2 kromě vlastních aktivit spolupracuje například s projektem Skryté příběhy, Pamětí národa, Nadací Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 nebo Retro muzeem. Operátor tak v průběhu let připomněl 17. listopad symbolickým "posledním zvoněním" telefonních budek po celé ČR, upozornil na za totality zakázané autory a dal možnost stáhnout si jejich díla zdarma z O2 Knihovny. O2 Pražská štafeta se nesla ve znamení hrdinského činu Emila Zátopka, který v roce 1952 umožnil odjet kolegovi Jungwirthovi na sportovní hry v Helsinkách, nebo bylo možné se vydat Cestami za svobodou po stopách Václava Havla v rámci geolokační aplikace Skryté příběhy. Za posledních šest let O2 realizovalo mnoho dalších podobných aktivit, více o nich se dozvíte na svobodanenisamozrejmost.

pribehy

Kontakty
Johana Valtrová
Tiskové oddělení O2
johana.valtrova@o2.cz

O společnosti O2 Czech Republic
O2 je největším operátorem na českém trhu. Hlasové, internetové a datové služby poskytuje zákazníkům od domácností přes malé a střední firmy až po velké korporace. O2 vždy nabízí ty nejmodernější technologie. V současnosti buduje síť páté generace (5G), kterou jako první spustilo v reálním prostředí. O2 je zároveň největším poskytovatelem internetu pro domácnosti a firmy, který nabízí na 99 % adres. Fixní připojení nejlépe funguje v kombinaci s modemem O2 Smart Box, který O2 vyvinulo ve vlastní režii. Se svou službou O2 TV je největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku. Pro své zákazníky O2 nakoupilo řadu exkluzivních sportovních práv a díky tomu nabízí nejatraktivnější sportovní obsah na českém trhu. Společnost patří k největším hráčům v oblasti hostingových a cloudových služeb, stejně jako v oblasti managed services a ICT. Vzhledem k tomu, že se trendy v telekomunikačním odvětví významně mění, zaměřuje se O2 rovněž na vývoj a nabídku jiných než tradičních telekomunikačních služeb. K nim patří zejména finanční služby jako pojištění zařízení či cestovní pojištění v mobilu.