O2 nabízí zasílání vyúčtování do datové schránky

9. 12. 2022

Společnost O2 přichází jako první operátor na trhu s možností zasílání vyúčtování za služby do datové schránky. V první fázi se tato možnost bude týkat korporátních zákazníků a státní správy. Jen zde jde o úsporu více než 260 000 listů papíru a 50 000 obálek každý měsíc. Právě digitalizace je jedním z kroků, které operátor O2 podniká na cestě k udržitelnosti.

Odbourat papírová vyúčtování a začít komunikovat co nejvíce digitálně. Cíl, ke kterému začíná postupně O2 směřovat. Nově si tak od prosince mohou korporátní zákazníci i státní správa nechat posílat vyúčtování za služby operátora do své datové schránky. "Tuto formu zasílání vyúčtování nabízíme vybraným zákazníkům jako první operátor v Česku. Datové schránky jsou vysoce zabezpečené. Jak odesílatel, tak příjemce jsou ověření a důvěryhodní a obsah zprávy nelze nijak měnit. Navíc, pro firmy se jedná o levnější způsob doručování než v případě vyúčtování na papíře v obálce," vysvětluje ředitel pro oblast veřejné správy O2 Tomáš Linhart s tím, že oproti současným až 72 korunám za doporučený dopis s dodejkou budou nově platit podnikatelé za zaslání vyúčtování datovou schránkou pouze 19 Kč. Státní správa má pak tuto formu doručování zdarma.

Pomocí datové schránky lze navíc vyúčtování zasílat ve dvou formátech, nejen v PDF, ale také v ISDOC. "Díky tomu bude možné, aby se data automaticky importovala do ekonomických nebo účetních systémů firmy, protože ISDOC je optimalizovaný a standardizovaný pro elektronickou fakturaci. Tím odpadne firmám zdlouhavé ruční zadávání jednotlivých položek vyúčtování, a to včetně rizika manipulace nepověřenou osobou nebo vzniku lidské chyby," říká Tomáš Linhart. O2 zákazníkům nabízí navíc dlouhodobé garantované úložiště. Vyúčtování je tak v bezpečí archivováno a nikdy se neztratí.

Změnu nastavení a aktivaci služby zasílání vyúčtování datovou schránkou mohou korporátní zákazníci provést sami v Moje O2 v sekci "Nastavení vyúčtování". "Chceme firmám dát další nástroj, jak zefektivnit a také zlevnit některé procesy. Zaměstnancům to ušetří čas, který mohou věnovat důležitější práci. Navíc, v době, kdy se stále více klade důraz na udržitelnost, je digitalizace jednou z cest. Kdyby každý z korporátních zákazníků a státní správy této možnosti zasílání vyúčtování datovou schránkou využil, ušetřili bychom společně ročně přes 3 miliony listů papíru a 600 tisíc obálek, o dopravě každé z těchto obálek nemluvě," doplňuje Tomáš Linhart.

S rozšířením na rezidentní zákazníky, kteří by chtěli rovněž využít možnosti doručování svého vyúčtování do datové schránky, počítá operátor v další fázi.

Kontakty
Veronika Zachariášová
Tisková mluvčí O2
veronika.zachariasova@o2.cz
tel: 800 163 342 (800 1 media)

O společnosti O2 Czech Republic
O2 je největším operátorem na českém trhu. Hlasové, internetové a datové služby poskytuje zákazníkům od domácností přes malé a střední firmy až po velké korporace. O2 vždy nabízí ty nejmodernější technologie. V současnosti buduje síť páté generace (5G), kterou jako první spustilo v reálním prostředí. O2 je zároveň největším poskytovatelem internetu pro domácnosti a firmy, který nabízí na 99 % adres. Fixní připojení nejlépe funguje v kombinaci s modemem O2 Smart Box, který O2 vyvinulo ve vlastní režii. Se svou službou O2 TV je největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku. Pro své zákazníky O2 nakoupilo řadu exkluzivních sportovních práv a díky tomu nabízí nejatraktivnější sportovní obsah na českém trhu. Společnost patří k největším hráčům v oblasti hostingových a cloudových služeb, stejně jako v oblasti managed services a ICT. Vzhledem k tomu, že se trendy v telekomunikačním odvětví významně mění, zaměřuje se O2 rovněž na vývoj a nabídku jiných než tradičních telekomunikačních služeb. K nim patří zejména finanční služby jako pojištění zařízení či cestovní pojištění v mobilu.