Štědrý den v síti O2: nejvíce jela data a k televizi diváci usedli v 19 hodin

25. 12. 2022

Ani tento rok nevynechali zákazníci O2 příležitost popřát svým nejbližším krásné a pohodové svátky. O letošním Štědrém dnu padl v síti O2 vánoční rekord přenesených dat, který meziročně stoupl o více než 40 %. Očekávaný je pak pokles odeslaných SMS zpráv i volání. Dle statistik operátora nastal skok v zapnutí O2 TV kolem 19 hodiny, nejvíce diváků mělo televizi zapnutou kolem půlnoci.

Zákazníci O2 uskutečnili během Štědrého dne v roce 2022 celkem 13 789 081 hovorů, poslali  9 940 775 SMS zpráv 327 149 MMS zpráv. Nejvytíženějším časem pro volání i odesílání SMS bylo tradičně dopoledne od 10 do 11 hodin. Počet hovorů klesl oproti loňskému roku o 1,1 %, počet odeslaných SMS pak o 18,5 %.

O2__vanocni_statistika_2022

"Díky stále rostoucí popularitě sociálních sítí a rozšiřování opravdového 5G byl o letošních Vánocích opět překonán rekord datového přenosu," uvádí tisková mluvčí O2 Veronika Zachariášová a dodává: "Největším rekordmanem byla aplikace TikTok, u které došlo k meziročnímu nárůstu v objemu přenesených dat o 176 %." Celkový datový provoz se na Štědrý den oproti loňsku zvýšil o 40 % na 3 015 TB.

S Vánoci jsou neodmyslitelně spjaté pohádky a rodinné filmy. "K televizi naši zákazníci začali usedat po uklizení štědrovečerní tabule a rozbalení dárků, skokový nárůst diváků O2 TV vidíme kolem 19 hodiny. Nejvytíženější čas pak nastal mezi 23 hodinou a půlnocí," říká Veronika Zachariášová. Nejsledovanějším štědrovečerním filmem byla pohádka Tajemství staré bambitky 2, ale ani tradiční Tři oříšky pro Popelku nezůstaly pozadu. V hlavním vysílacím čase byla tato pohádka, co se týče sledovanosti, na druhém místě. Třetí místo patří filmu Pelíšky.

Zákazníci O2 mohou kromě klasického živého přenosu, nahrávek a zpětného sledování u většiny kanálů využívat i O2 Videotéku. Nejpůjčovanějším filmem za celý advent se stala americká akční komedie Bullet Train, druhou příčku obsadil klasický vánoční film Sám doma a třetím nejsledovanějším filmem v O2 Videotéce byla česká komedie Střídavka.

Žebříček nejsledovanějších filmů v O2 Videotéce za období adventu:

  1. Bullet Train
  2. Sám doma
  3. Střídavka
  4. Vyšehrad: Fylm
  5. Thor: Láska jako trám
  6. Grinch
  7. Spider-Man: Bez domova (rozšířená verze)
  8. Avatar
  9. Sám doma 2: Ztracen v New Yorku
  10. Mimoni 2: Padouch přichází

tabulka__statistiky_O2__Stedry_den

I během nejvytíženějších chvil v roce fungovala síť O2 i O2 TV bez problémů.

Kontakty
Kateřina Neumannová
Tiskové oddělení O2
katerina.neumannova@o2.cz

O společnosti O2 Czech Republic
O2 je největším operátorem na českém trhu. Hlasové, internetové a datové služby poskytuje zákazníkům od domácností přes malé a střední firmy až po velké korporace. O2 vždy nabízí ty nejmodernější technologie. V současnosti buduje síť páté generace (5G), kterou jako první spustilo v reálním prostředí. O2 je zároveň největším poskytovatelem internetu pro domácnosti a firmy, který nabízí na 99 % adres. Fixní připojení nejlépe funguje v kombinaci s modemem O2 Smart Box, který O2 vyvinulo ve vlastní režii. Se svou službou O2 TV je největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku. Pro své zákazníky O2 nakoupilo řadu exkluzivních sportovních práv a díky tomu nabízí nejatraktivnější sportovní obsah na českém trhu. Společnost patří k největším hráčům v oblasti hostingových a cloudových služeb, stejně jako v oblasti managed services a ICT. Vzhledem k tomu, že se trendy v telekomunikačním odvětví významně mění, zaměřuje se O2 rovněž na vývoj a nabídku jiných než tradičních telekomunikačních služeb. K nim patří zejména finanční služby jako pojištění zařízení či cestovní pojištění v mobilu.