Kyberbezpečnost v roce 2022: počet útoků se zdvojnásobuje, na každého člověka jich šlo 200 měsíčně

22. 2. 2023

Nejnovější statistiky služby O2 Security ukazují, že s kyberútoky se potýkají čím dál častěji běžní uživatelé internetu. V roce 2022 ochránila O2 Security své zákazníky před více než 387 miliony bezpečnostních hrozeb. Údaje dokládají, že kybernetické útoky rostou exponenciálně, každý půlrok se zdvojnásobují. Na konci loňského roku šlo v průměru na běžného člověka, který se pohyboval na internetu, 200 útoků měsíčně.

security

Statistika služby O2 Security za rok 2022 dokazuje, že kyberútočníci jsou na internetu čím dál aktivnější. Útoky exponenciálně rostou, každý půl rok se jejich počet zdvojnásobuje. Pokud jich bylo na uživatele v druhém pololetí roku 2022 přibližně 200 měsíčně, pak v první polovině tohoto roku jich očekávejme už 400 měsíčně. A v prosinci 2023 budeme mluvit o 800 útocích na každého z nás.

Pokud bude trend stejným tempem narůstat i v dalších letech, dopočítáme se čísla více než 2 000 útoků, kterým budou v roce 2024 muset uživatelé internetu měsíčně čelit. Proto by měli být lidé velmi opatrní a nepodcenit bezpečnostní hrozby. Pomoci dokáže i služba O2 Security, která chrání telefon, počítač i všechna domácí zařízení před podvodnými a zavirovanými stránkami.

Celkově služba O2 Security zabránila v roce 2022 v Česku 387 650 152 bezpečnostních hrozeb. Nejvytíženějším měsícem se dle počtu bezpečnostních hrozeb stalo září, ve kterém došlo k více než 97 milionům útoků. A to do statistiky spadají pouze ty z nich, které odrazila bezpečnostní služba O2 Security. Čísla na celkovou populaci budou ještě vyšší.

Počty bezpečnostních hrozeb 2022

data

Ideálním krokem je zabezpečit přímo síť. Například u operátora O2 ochranu již zajišťují datová centra a nonstop dohled, který neustále monitoruje stav a provoz a v případě potřeby kdykoliv zasáhne a síť před on-line hrozbami spolehlivě ochrání. Operátor O2 nabízí svým zákazníkům navíc i zmiňovanou službu O2 Security, která pak chrání zařízení i data uživatele zamezením přístupu na infikovaný web.

V dnešní době je navíc běžné, že domácnost má více než jedno zařízení, které se přihlašuje k internetu. To poskytuje kyberútočníkům širší pole působnosti. Společnost O2 proto nabízí nejen službu O2 Security pro mobilní internet, ale i pro internet na doma. Díky tomu jsou v bezpečí všechna zařízení přihlášená k dané domácí wi-fi síti. Více o nabídce pro domácnost i jednotlivce se dočtete na webové stránce o2.cz/o2security.

Ochránit dokáže celý systém chytré domácnosti – televize, tablety, telefony, notebooky, ale i zvonky, světla, lednice, sekačky na trávu, pračky a zabezpečovací systémy. To vše můžou například hackeři napadnout a zneužívat například na DDoS útoky. „Zařízení chytré domácnosti, každý chytrý senzor, může představovat bezpečnostní riziko, zejména pokud není správně nakonfigurován, nebo obsahuje nějakou technickou zranitelnost, kterou mohou hackeři zneužít k proniknutí a ovládnutí takového systému“ popisuje bezpečnostní ředitel O2 Radek Šichtanc.

Společnost O2 také vytvořila novou webovou stránku O2 CyberNews, kde čtenář najde všechny novinky a aktuality z kybernetického světa, včetně detailního O2 Security reportu za druhé pololetí roku 2022.

Falešné Ministerstvo práce a sociálních věcí

Případem loňského útoku, který O2 Security zachytila, byl falešný web vydávající se za oficiální stránku Ministerstva práce a sociálních věcí. Ten vybízel své oběti k vyplnění veškerých svých přihlašovacích údajů, aby dostaly příspěvek na bydlení. Zneužívali tak toho, že lidé kvůli inflaci a energetické krizi tento příspěvek potřebovali. Odkaz na lstivou stránku se šířil skrz SMS a emailové zprávy, které vypadaly na první pohled zcela legitimně a uvěřitelně a mohly zmást i zkušenějšího uživatele internetu.

Stránka jako taková byla navíc téměř identická s tou oficiální. Hlavním cílem útočníků bylo v tomto případě dostat z nic netušících obětí, které si myslely, že se skutečně o příspěvek ucházejí, jejich osobní informace – tedy celá jména, adresy pobytu, údaje z občanského průkazu, emailové adresy, případně unikátní hesla či kódy. Ty následně mohli zneužít.

„Tyto podvody jsou dnes velmi časté a ukazují na to, jak důležité je být vždy velmi obezřetný v případě poskytování jakýchkoliv citlivých údajů. Ideální je pak být zároveň pod ochranou bezpečnostního produktu, který tyto podvodné stránky dokáže identifikovat a zablokovat“ doporučuje službu O2 Security Šichtanc.

block

O2 Security

Služba O2 Security odhalí zavirované stránky, upozorní na nebezpečí a zablokuje jim vstup. Dokáže identifikovat také podvodný e-shop nebo bankovnictví. Na rozdíl od antivirových programů nezpomaluje O2 Security výkon zařízení, funguje totiž přímo v síti. Díky možnosti rozšířeného filtru obsahu si uživatel může jednoduše vytvořit seznamy blokovaných či povolených webů, takže služba od operátora O2 pomáhá rodičům chránit své děti před škodlivým obsahem.

 

Kontakty
Kateřina Neumannová
katerina.neumannova@o2.cz
tel: 800 163 342 (800 1 media)

O společnosti O2 Czech Republic
O2 je největším operátorem na českém trhu. Hlasové, internetové a datové služby poskytuje zákazníkům od domácností přes malé a střední firmy až po velké korporace. O2 vždy nabízí ty nejmodernější technologie. V současnosti buduje síť páté generace (5G), kterou jako první spustilo v reálním prostředí. O2 je zároveň největším poskytovatelem internetu pro domácnosti a firmy, který nabízí na 99 % adres. Fixní připojení nejlépe funguje v kombinaci s modemem O2 Smart Box, který O2 vyvinulo ve vlastní režii. Se svou službou O2 TV je největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku. Pro své zákazníky O2 nakoupilo řadu exkluzivních sportovních práv a díky tomu nabízí nejatraktivnější sportovní obsah na českém trhu. Společnost patří k největším hráčům v oblasti hostingových a cloudových služeb, stejně jako v oblasti managed services a ICT. Vzhledem k tomu, že se trendy v telekomunikačním odvětví významně mění, zaměřuje se O2 rovněž na vývoj a nabídku jiných než tradičních telekomunikačních služeb. K nim patří zejména finanční služby jako pojištění zařízení či cestovní pojištění v mobilu.