Již ve čtvrtek začínají v americkém Aspenu zimní hry extrémních sportů s názvem X Games. Prestižní klání přinese českým divákům stanice O2 TV Sport, která nabídne od čtvrtka až do neděle více než čtrnáct přímých přenosů. Komentování se ujme účastník zimních olympijských her v Soči Mario Skála a člen české freestylové reprezentace Josef Kalenský.

Zimní X Games se konají již od roku 2002 ve státě Colorado v USA a těší se značné popularitě. Pro většinu zúčastněných sportovců je tento podnik důležitější, než všechny světové šampionáty. I proto jsou X Games v netradičních zimních sportech často považovány za malou olympiádu.

Vysloužit si pozvánku pořadatelů znamená vyhrát závod Světového poháru nebo závodníci musejí kralovat soutěžím mezi jezdci profesionálních týmů. "Na X Games je pro diváky atraktivní každá disciplína. Zejména pak ty na snowboardu a lyžích, což je halfpipe a slopestyle. Velmi sledované jsou také skútry, kdy se závodníci točí i dvakrát přes hlavu. Každý rok se na konci ledna přepisují hranice lidských možností. Závodníci přicházejí s novými triky," prozradil komentátor O2 TV Sport Josef Kalenský.

Tento festival extrémních sportů, který láme každoročně po celém světe divácké rekordy, je také propojen s koncerty, večírky a doprovodnými akcemi. Navíc díky sponzorům jsou odměny pro výherce zajímavou motivací. V loňském ročníku se stala nejmladší vítězkou na X Games v kategorii žen teprve třináctiletá Kelly Sildaru, která ve finále všechny doslova šokovala. Bude se opakovat podobné překvapení?

Program vysílání O2 TV Sport z X Games:

Čtvrtek:

22:30: Snowmobile SnoCross - muži, ženy